Bükk-vidék

Hazánk legnagyobb átlagmagasságú karszthegysége, melynek központi részén egy meredek lejtőkkel körülvett fennsík terpeszkedik. A terület igen gazdag forrásokban és különféle felszíni és felszín alatti karsztformákban (víznyelők, töbrök, lápák, dolinák, zsombolyok, és barlangok). Nevét leggyakoribb fajáról, a bükkről kapta. Legmagasabb csúcsa az Istállós-kő (959 m). 1977. óta a hegység középső területe nemzeti park.

Vörös-kő

Sorozatunk első kisfilmjében a csodás szépségű Vörös-kő sziklájával és az azt körülölelő hegyekkel s völgyekkel ismerkedhettek meg madártávlatból. Történetünk főszereplője a Bükk-hegység (Bükki Nemzeti Park) szívében található, a Tar-kő és Pes-kő monumentális sziklaszirtjeinek ölelésében. A hegy tövében ered a különleges megjelenésű Vörös-kő-forrás, mely a hóolvadás, vagy a nagyobb esőzések után válik igazán látványossá.

 

Egy kör, három kő (Bartos-kő, Buzgó-kő, Látó-kövek)

Egy kis tervezést követően úgy döntöttünk, hogy túránk kezdőpontjának Szentléleket választjuk és onnan vágunk neki a hegyeknek s völgyeknek. A Turista park mellett leparkolva egy 200 métert gyalogoltunk vissza a műúton, hogy rátérjünk az Országos Kéktúra egy rövidke szakaszára. A viszonylag könnyen észrevehető információs tábla és kitaposott ösvény jelzi, hogy mi merra az arra. Ezúttal nem érintettük az innen nem messze található pálos kolostor gótikus műemlék romjait, de egy másik túrabeszámolóban majd ezt is megismerhetitek.

Oldalak