Erdély

Köszöntünk, kedves Olvasó!

A bakancsod sáros, csillog a szemed. Túrázni voltál? Talán a Helyet is megtaláltad, amit már ismertél, ahova a lelked hazajárt? Vagy ezúttal „csak” gyűjtögettél? Napfényt? Madárdalt? Színeket? Érzéseket? Fáradtnak tűnsz. A nap a végéhez közeledik. Ennyi élmény, kaland után vajon tartogathat-e még Neked valami újat, jót ez a nap?

Tegyünk egy próbát!

A hosszú nap után fáradtan lerogysz egy fapadra. Meleg van, kellemes illat. Gyertyafény. Talán a barátaid is körülötted vannak. Beszélgetést, nevetgélést hallasz. Egy asztal mellett ülsz. Az asztalon hímzett terítő, apró, szerény dísz, gyertya ég, és egy kosárkában kenyérszeletek, kendőbe bugyolálva. Elég kenyeret ettél már ma, de éhes vagy, hát rutinos mozdulattal a kenyér után nyúlsz. A rutin azonban megtörik: a kenyérszelet meleg. Kíváncsian megszagolod, megízleled. Gyerekkori emlékek törnek föl, ahogy a nagymamád a frissen sült kenyér dumóját cinkos mosollyal a kezedbe csúsztatja...

Elmélyülten majszolod a kenyeret és azon tűnődsz, mikor és honnan került eléd az a kupica pálinka, mikor valaki eléd tesz egy tányért. Benne gőzölgő leves. Ismeretlenül is ismerős illat csapja meg az orrod. Kicsit szemtelen, kicsit fűszeres... Tárkonyt érzel, zöldségeket, tejfölt és egy leheletnyi ecetet. Ha eddig nem tudtad, hogy a gyomrod el tud érzékenyülni, most meg fogsz lepődni. Az első kanál. Szinte beleborzongsz. Megszűnik a fáradtságod, eltávolodnak a hangok, csak ketten vagytok: Te és a székely csorba, abban a fura kis üstforma edényben.

A folytatást a fantáziádra bízom. Lehet, hogy mátrai borzaskát eszel fokhagymás tejföllel, lehet, hogy medvetáncoltatót hagymás pityókával, lehet, hogy csemege-hagymásrostélyost bundás pityókával, csirkepaprikást puliszkával, vagy beéred egy reszelt sajtos szalmapityókával, de ki tudja...? Lehet, hogy megláttad a szomszédod előtt a füstölt csülkös paszulylevest és mégiscsak arra szottyant kedved?

Úgy tűnik, a mai napon messzire vittek a bakancsaid: Erdélyben jársz, Székelyföldön. Ha pedig már eddig eljutottál, csak azt kell eldöntened, merre indulsz tovább: minden irányban csodák várnak. Pihend hát ki magad alaposan és éjszakára tedd ki száradni a bakancsaid: nagy út áll előtted és rengeteg élmény!

                                                                                                                                                                                                                                                                               Hwesta

Kelemen-havasok, Felső-Maros-áttörés

Egy régi emlék már, de a helyszín változatlan. Egy csodás nap a Kelemen-havasok déli oldalában, ahol a Felső-Maros-áttörés fatörzsbarlangjait látogattuk meg.

sandor
2018-01-22
Békás-szoros és környéke

A legtöbb turista, aki már ellátogatott a Békás-szorosba, vagy épp erre készül, nem tudja, hogy a legszebb és legtitokzatosabb helyeket a környező völgyek rejtik. 

sandor
2017-01-07
Csalhó-hegység

A Csalhón eltöltött második napunkon már napkelte előtt elindult csapatunk, hogy felfedezze a környék legcsodálatosabb sziklafomáit...

sandor
2016-11-26
Csalhó-hegység

Egy két napos túra keretében kis csapatunk ellátogatott a Keleti-Kárpátok egyik legcsodálatosabb masszívumára, a fenséges konglomerátum tornyokkal díszített Csalhóra.

sandor
2016-10-15

Oldalak