Turistatérképek iPhone-ra

Hírlevél feliratkozás

A nélkülözhetetlen papírtérképek mellett egyre többen indulnak útnak GPS-szel, vagy épp GPS-szel rendelkező okostelefonnal. Az egyik legnépszerűbb telefonra az iPhone-ra mutatunk néhány olyan alkalmazást, melyre letöltve a Turistautak.hu térképeit, úgy navigálhatunk az erdőben, mintha papírtérkép lenne nálunk. 

 

GPS KIT - Offline GPS tracker
jelenlegi ára: 9.99 eur

Az egyik legjobb alkalmazás, az ára ellenére is érdemes beszerezni, hisz ezt az összeget csak egyszer kell kifizetnünk.

Nem csak a turistatérképeket tudja kezelni, de egy sor más hasznos funkciója is van. Tud trackeket menteni, amiket a túra után letölthetünk GPS vagy KML formátumban, útvonal pontokat kezel, műszerfalon követhetjük az aktuális túránk adatait: sebesség, magasság adatok, iránytű, stb. Akár valós időben is megoszthatjuk helyzetünket barátainkkal, így tuti nem veszünk el az erdőben. Szép és egyértelmű kezelőfelülettel rendelkezik.

Turistatérképek telepítése

1. Indítsuk el az alkalmazást, majd kattintsunk a jobb felső sarokban található fogaskerék ikonra.

2. A felső MAPS szekcióban kattintsunk a Map Type gombra

3. A jobb felső sarokban a + ikonra kattintva adhatunk a listához új térképet

4. A megjelenő ablakban írjuk be a térkép nevét pl. Turistautak.hu, majd az URL mezőbe a következő sort. Figyeljünk arra, hogy pontosan ezt pötyögjük be:

http://#abc#.map.turistautak.hu/tiles/turistautak/#Z#/#X#/#Y#.png

Ha ezek után mégsem látszódnának a turistaútvonalak a térképen, akkor a ".png" nélkül írd be a címet, tehát ezt:

http://#abc#.map.turistautak.hu/tiles/turistautak/#Z#/#X#/#Y#

5. Engedélyezzük az offline használatot: Offline Enabled kapcsoló

Egy hiba miatt (legalábbis én ezt tapasztaltam) az elmentett térképek útvonalát (URL) nem lehet szerkeszteni, hanem ki kell törölni a teljes bejegyzést, és újra felvenni, mint új térképet.

Ha mindent jól csináltunk ezt láthatjuk:

 

 

MapTiler GPS MBTiles Viewer

jelenlegi ára: 1.99 euro

Szintén egy nagyon jól használható, és olcsóbb megoldás arra, hogy a turistatérképeket telefonon is magunkkal vigyük. Nincs annyi funkciója, mint a GPS KIT-nek, de a térképek böngészésére teljesen megfelelő.

 

Turistatérképek telepítése

1. Az app megnyitása után a bal oldal keressük meg a + gombot, és kattintsunk rá.

2. A "Load online maps from an URL:" mezőbe írjuk be a következő címet:

http://data2.openstreetmap.hu/tt.mbtiles

3. Elindul a letöltés, amit a kijelzőn is nyomon követhetünk. A térkép állomány majdnem 280 MB, így el fog tartani egy darabig, mire a telefonunkra kerül. Figyeljünk arra, hogy ne zárjon le a telefon eközben, mert sajnos ilyenkor kezdhetjük elölről a letöltést.

4. Ha végzett a letöltés, kattintsunk a letöltött állományra. A megjelenő menüpontból válasszuk ki az Upload to iCloud lehetőséget. Ez azért lehet fontos, hogy ha véletlenül az openstreetmap.hu szervere nem lenne elérhető, az iCloudból akkor is elérhető legyen a térkép. Egyébként arra is lehetőség van, hogy a Dropboxunkkal összekössük az alkalmazást. Így ha frissen tartjuk az asztali gépen a Dropboxban tárolt térképet, akkor a telefonon is mindig a frisset használhatjuk. 

Ha minden jól sikerült, megjelenik a turistautak.hu-ról már jól ismert térkép:

 

Ha a fenti App Store gombokra kattintva vásárolod meg az alkalmazásokat, kapok egy kis jutalékot az Apple-től. Neked nem kerül többe, nekünk egy kis plusz segítség fenntartani az oldalt. Köszönjük!

Megosztás: