A 600 km2-nyi kiterjedésű hegység a Kárpátok belső vulkáni vonulatához tartozik. Délről a Duna, nyugatról és északról az Ipoly, még keletről a Nográdi-medence határolja. A hegység legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m), mely egy több milló éves kitörési központ peremén helyezkedik el.

Pest Megyei Piros 2. szakasz

by kornel on 2020. 02. 05., sze – 20:03

Bejárva: 2020. 02. 02. Sződ -> Kosd

Pecsételőhelyek:
Sződ: Príma ABC
Vácduka: NRGA Kisbolt
Kosd: Pálma Bisztró

A Pest Megyei Piros 2. szakaszát az igazolófüzetben leírt iránnyal fordítva jártuk be, mivel jobban jött ki a tömegközlekedés számunkra.
Korán reggel indultunk, az autót Vácon hagytuk a vasutállomás melletti P+R parkolóban, és a 7:02-es vonattal elmentünk Sződligetig.
A megállóhelytől kb. 3 km-es bemelegítő séta után érkeztünk meg Sződre.

Pest Megyei Piros 1. szakasz

by kornel on 2020. 02. 03., h – 13:58

Bejárva: 2020.02.01.
Irány: Verőce -> Kosd

Pecsételőhelyek:
Verőce - vasútállomás forgalmi iroda
Katalinpuszta - látogatóközpont, illetve kéktúra bélyegző
Kosd - hivatalos PMP pecsét a Pálma Bisztróban (tel: 20/491-4454)

A verőcei vasutállomás aluljárójában. Pecsétet a forgalmi irodában szereztünk.

 

Feketevíz Vendégház

Nógrád

Vandorbot.hu kedvezmény / élmény

10% kedvezmény a végösszegből
Teljesen felújított két szobás önálló kertes falusi vendégház (apartman) szállás a Kéktúra vonalán Nógrád községben, közvetlenül az OKT vonalán, max 5 fő részére. Nógrád falu vasútállomása gyalog kb. 7-8 percre. Kéktúra szállás Nógrád. Csak a szálláshelyedre jellemző specialitások: Kerti sütögetési lehetőség (bogrács+bográcsállvány). Parkolási lehetőség az udvaron.
Környék
Nógrád községben a nógrádi vár romjait mindenképp érdemes megtekinteni. Csurgó-kút kiváló forrásvíz. Túrázási lehetőségek: Csóványos. Lokó-pihenő (kb. 4 óra oda-vissza, szép kilátással, a Duna is látszik) Királyrét. Börzsöny. Diósjenői horgásztó (szomszéd falu, kb. 15 perc autóval vagy vonattal). Kisbolt a faluban 5 perc sétára. Nógrád falu templomai.

Malomkerék Vendégház

Zebegény
Zebegényben csendes helyen a Malompatak völgyében kilátással a börzsöny-hegységre. Az udvaron sütögetés pinpongozás és parkolási lehetőség.
Környék
Visegrádi vár, Esztergomi Bazilika, és a Párkányi csúzdás termál fürdő.Törökmező, Julianus kilátó, Remetebarlang.

Baráti Üdülőház

Bernecebaráti
A csitári hegyek alatt, a Börzsöny és az Ipoly-völgy találkozásánál fekszik a 850 éves kis falu, Bernecebaráti. Távol a nyüzsgő városoktól, csodás tiszta levegővel, csenddel, nyugalommal, palóc hagyományokkal várja a pihenni vágyókat A környéken lehetőség van túrázásra, kerékpározásra, várromok és más műemlékek felkeresésére, lovaglásra, horgászásra, vadászatra, gombászásra. Aki eddig itt volt, visszavágyik.A Baráti panzió 6 szobával várja a felfrissülni vágyókat, elsősorban csoportokat. Biztosítjuk a nagy méretű konyha használatát, de akár teljes ellátás is kérhető. A kertben bográcsozásra vagy grillezésre is van lehetőség, az épülethez zárt parkoló és saját kültéri medence is tartozik. Kisállat behozható. Panziónkat gyakran veszik igénybe céges és családi rendezvényekre, osztálykirándulásra, erdei iskola tartására, legénybúcsúra is.
Környék
Duna-Ipoly Nemzeti Park; Drégelyvár; Csitári forrás és kápolna; Oszlopó-forrás; Pénzásás; Ipoly folyó (horgászati lehetőséggel); Kemencei erdei kisvasút; Börzsönyi Kék Túra útvonal; Huszár-kastély és Szokolyi-kastély; Árpád-kori erődtemplom

Erzsi Vendégház

Nagybörzsöny
A múlt század hangulatát idéző, teljesen felszerelt és felújított, 65 négyzetméteres parasztház 4+2 fő elhelyezésére van lehetőség. A nagy parkosított kertben grillezési,szalonnasütései és bográcsozási lehetőség, ill. a járművek részére parkolás a diófa árnya alatt. Az épület és a hozzá tartozó zárt udvar teljesen különálló. 12 éve üzemel. Az ország szinte minden részéről pihentek a vendégházban. Nagyon sokan - egy évben több alkalommal is- visszatérnek.
Környék
Budapesttől alig 80 km-re az Északi-középhegység nyugati bástyáját jelentő Börzsöny-hegység lábánál, egy műemlékben gazdag kedves, hangulatos erdei községben kínálok szálláshelyet. Szabadidős tevékenységek és programlehetőségek a községben. Gótikus stílusban épült Bányásztemplom, XIX.sz. Vizimalom, XIII.sz. Román stílusú Szent István templom. 103 éves Erdei kisvasút, horgásztó, és számos turistaút várja a kirándulókat.

Túravezetést nem vállalok, de szívesen megkínálom vendégeimet házi tojásból készült palacsintával, melyet finom általam készített lekvárral ízesítem.

Kékszilva Pihenő

Perőcsény
A szálláshely 5 éve üzemel, csöndes utcában, az erdőtől 100 méterre helyezkedik el. Összkomfortos, kényelmes régi falusi kúria nagy terasszal a hegyek felé. A szálláshelyhez tartozik egy téliesített faház is szintén összkomfortos kényelemmel. A vendégek apartmanjai külön bejáratúak, izolált fekvésűek. Helyi lekvárokat, szörpöket, borokat, pálinkákat lehet vásárolni. Díjnyertes tájházunk van. Falunapot, szüreti felvonulást szervezünk. A vendégkönyvben részletes kerékpáros túraleírás található.
Környék
A Börzsöny ölén, völgyben fekszik a falu. Számos ismert túraútvonal vezet a gyönyörű kilátású vulkáni csúcsokra. Közelünkben van a panorámás Salgó vára rom.

Erdészház Nagybörzsöny

Nagybörzsöny
A szállás az erdő alatt a kisvasút végállomás közelében található. Csendes környezet, családias hangulat. A szoba konyhával rendelkezik, amely hűtőszekrénnyel ellátott. Parkolási lehetőség zárt udvarban biztosított. Bográcsozási és grillezési lehetőség zöld udvarban. Rendelésre: Pizza-keltészták-tiroli rétes, börzsönyi lepény, Cappuccinó, bogrács-gulyás Kérésre: Manikűr-pedikűr, szövés, erdei kirándulás Jó szívvel látjuk a vendégeket,türelmesek vagyunk hozzájuk ez rájuk ragad és nagyon jól érzik magukat nálunk. Kényeztetem őket börzsönyi lepénnyel, szegedi töltött káposztával, tiroli rétessel, stb..stb.. Korlátlan kávé és teafogyasztás a szobában.
Környék
Nagybörzsöny a Duna-kanyarba látogatók kedvenc kirándulási célpontja, német nevén Deutschpilsen. A község a Börzsöny hegység nyugati, az Ipoly felé elcsendesülő völgyében fekszik. A település neve már a XIII. század derekától megjelenik oklevelekben, Zsigmond király 1417-ben bányajogot adott, németországi szász telepeseket hozott a nemesfém kitermelésére. A települést 1439-ben már bányavárosként, majd az 1700-as évek végén mezővárosként említik. A következő évszázadokban mezőgazdaságáról nevezetes. Bora ismert volt mindaddig, amíg a filoxérajárvány meg nem semmisítette szőlő ültetvényeit. Nagybörzsöny műemlékekben gazdag, a település legrégebbi és legszebb műemléke a falu bejáratánál lévő Szent István templom, mely plébániaegyháza volt a XIII. századtól a XV. század elejéig. A német telepesek bejövetelét követően a település központja a völgybe, a Bányásztemplom köré tevődött át, melynek építése a XIII. század közepére vezethető vissza. A faluba érve, főleg az út jobb oldalán a pince-présház együttes fogadja az idelátogatókat.A település plébánia temploma Szent Miklós nevét viseli, melyet Batthyány József esztergomi prímás építtetett 1782-1788 között. A Bányásztemplom mellett található az 1983-ban megnyitott Tájház, mely alápincézett, három helyiségből áll. A feltehetően XVII. századi épület egykor a bányagazda háza volt. A falu főterének környezetében áll az evangélikusok klasszicista temploma, mely 1847-1852 között épült, Belcsák Károly tervei szerint. A szerényebb templom helyére épült a homlokzati tornyos mai templom, melynek oltárképét 1850-ben Pesky József festette. A Börzsöny patak vizét használja a falu észak-keleti részén álló, XIX. század közepén épült vízimalom. A hosszú, nyeregtetős épület lakóház, malom és istálló volt egyben. A mai malomszerkezet hengerszékei az 1930-as években kerültek ide. Nagy örömünkre szolgál a felújított, Nagybörzsöny és Nagyirtáspuszta között 2002-től ismét közlekedő erdei kisvasút. Remélem, hogy honlapunkat látogatva egyre többen lesznek azok, akik eljönnek településünkre, megtekintik a falu múltjából ránk maradt emlékeket.
Feliratkozás a következőre: Börzsöny