A Mátra és a Börzsöny által közrefogott, elsősorban üledékes, másodsorban vulkanikus kőzetekből felépülő táj rendkívül változatos képest fest. A hegység öt részre osztható (Nyugat-Cserhát, Észak-Cserhát, Központi-Cserhát, Keleti-Cserhát, délen a Cserhátalja), illetve délről a Gödöllői-dombság, északról pedig a Karancs csatlakozik hozzá. A Cserhát legmagasabb pontja a Naszály (652 m).

Dobos-kút

by isa70 on 2023. 06. 05., h – 08:28

Kiépített forrás és tűzrakó hely, padok és asztalok. Felszerelt bivakhely: palával fedett nyeregteteje alatt hosszú asztal és fapadok vannak
Az épület kis padlástere 4-5 (a puritán körülményekkel kiegyező) ember számára biztosít derékaljas, hálózsákos fekhelyet. A padlás végén nyitható ablak van.
Másik építmény egy esővédő tető, amelynek oldalfalát szintén a fedél adja. Itt a földön ágyazhatunk meg magunknak
Van egy szekrény amiben volt pár apróság, fejsze, nyárs
47.98549967963854, 19.537114511232417, (OKT-től nem messze kék pötty)

Sátrazási lehetőség belterületen

by Petya1982 on 2021. 03. 10., sze – 13:15

Kisbágyon község többfunkciós épületének parkját többen is javasolták sátrazásra a faluban. (Vagyis, a három emberből, akit megkérdeztem, hárman ezt javasolták.)
A terület sarkában nagyon jól elfértem, nem zavart senki az éjszaka.

A körzeti megbízottal másnap találkoztam, és amikor érdeklődött - biciklis ruhámat látva - honnan jöttem, bevallottam neki, hogy aznap csak az óvoda parkjából. Nem volt belőle probléma.

Oliva Vendégház

Sámsonháza

Vandorbot.hu kedvezmény / élmény

A vandorbot.hun keresztül foglalóknak egy üveg pezsgővel kedveskedünk.
Az Oliva Vendégház Sámsonházán nyugodt, csendes környezetben található, kilátással a Cserhátra és a Mátrára. Jól felszerelt Vendégházunk télen és nyáron is várja a kedves vendégeket. A szállás díja magába foglalja a kávé és tea korlátlan fogyasztását. Igény esetén kerékpárt díjmentesen használhatnak vendégeink. Parkolás zárt udvarban lehetséges.
Környék
Sámsonháza Nógrád megyében a Kis-Zagyva völgyében található multikulturális - kétnyelvű szlovák,magyar - , 186 fős település. A Cserhát és a Mátra találkozásánál fekszik. Hatvanból Salgótarjánon keresztül Szlovákia határáig vezető 21-es főúttól 3 km-re helyezkedik el. Sámsonházától 3 km-re található a Kőrösi Csoma Sándor emlékére emelt Béke Sztúpa amely tibeti buddhista hitéleti központ. A település a KÉK TÚRA útvonalán található Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelytől és az Európai Örökség részeként közismert Hollókő községtől 5 ill.10 km-re.

Ősagárd Község Önkormányzata Szálláshely

Ősagárd
Mutasd be a szálláshelyet: A település Községházaz tetőterében működő 4 szobás szálláshely. A szállás megközelítése akadálymentes, lépcső felvonóval rendelkezik. Minden szobához kapcsolódik önálló mosdóhelyiség. Az ágyneműt és a törülközőt a szállásdíj tartalmazza. Melegítési lehetőség az előtérben, főzési lehetőség a földszinten található felszerelt konyhában van. A késői órákban, az esetlegesen eltévedt túrázókat is szívesen fogadjuk.
Környék
Ősagárd Nógrád megye nyugati részén Budapesttől 60 km-re, Váctól 22 km-re, Rétságtól 15 km-re, a Naszály hegy alatti kis síkságon fekszik. A kéktúra útvonala érinti a települést, mely útvonal páratlanul gazdag, festőien szép természeti környezeten át vezet. A település többsége szlovák ajkú, az idősebb generáció ma is népviseletbe jár. A település hagyományait, múltját a község központjában található Falumúzeum mutatja be. A falu evangélikus temploma 1785-ben épült amely megtekinthető.

Csipke Vendégház

Kozárd

Vandorbot.hu kedvezmény / élmény

Gyümölcsszezonban lekvárfőzésben vagy almalé préselésben való részvétel. Ingyenes bemutató a Palóc Galériában.
Kozárd patak partján. Igazi falusi ház, komplett konyhával, kényelmes, nyáron hűs szobákkal, kellemes kerttel, borozó-söröző épületrésszel és az elmaradhatatlan bográcsozó hellyel. Három hálószoba, 2-2-4 ággyal. A házban internet elérés (WiFi), a kertben 2 autónak magán-parkoló található. A vendégek 30-40 m sétával érik el a faluközpontot és a fő utcát.
Alkalmas üdülésre és konferencia szállásnak egyaránt.

Van egy hagyományos pálinkafőzde, ott meg lehet nézni a pálinkafőzés folyamatát. Van további öt szálláshely és egy kiváló étterem. Helyi lekvárok, mangalica szalonna, kolbász kóstolható, vásárolható. A SzalmaPajtában svájci módon szalmában alvásra van lehetőség fiatal csoportoknak. A falu mellett gyümölcsösök vannak és van egy horgásztó is.
Környék
Kozárd, egy zöld völgyben megbúvó gyöngyszem, Cserhátalji táj ékessége. Tanösvények, túraútvonalak segítik a vendégeket az ökoturizmusban. A Nógrád Geopark területén vagyunk, 13-15 millió éves, szarmata kori leleteket lehet találni a "kozárdi Formáció" név alatt. A gasztroturizmus kedvelői a palóc ételeket, a mangalica és szürkemarha fogásokat találhatnak az európai minőségi díjas (Q) kozárdi Vadvirág étterem étlapján.
Kozárdon keresztül vezet az Országos kéktúra, a Palóc piros túraútvonal, a Mária Zarándokút (M80) észak-déli ága (Gödöllő-Máriabesnyőtől Szentkút-Szlovákia felé.

Vár-lak Vendégház a Bódva-völgyében

Szendrő

Vandorbot.hu kedvezmény / élmény

Ingyenes itinerek és GPS koordináták biztosítása a környező túra útvonalakról, borkostoló
Vendégházunk Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, a Szendrő hegység ölelésében, a Bódva folyó völgyében, az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában, megyeszékhelyünktől mindössze 39 km-re, Szendrőben található. A vendégház 4 igényesen kialakított, kényelmes lakószobából áll, bennük francia-, 2 db egyszemélyes, vagy kihúzható ágy található. Bizonyos szobák kérés alapján pótággyal bővíthetők. 2-2 lakószoba egymástól elszeparált, a 2 db fürdő és a mosdó található a házban, melyek a 2 - 2 szobához kapcsolhatóan szintén elszeparálható. A házban felszerelt konyha (gáztűzhely, hűtőszekrény, fagyasztó, mosogató, teafőző, kávéfőző, étkészlet, evőeszköz, poharak), étkező található. A házhoz kiterjedt, zárt fákkal, bokrokkal és különleges növényekkel, virágokkal teli füves telek tartozik, mely lehetőséget nyújt számos tevékenység folytatására a szabadban. A vendégek rendelkezésére állnak különböző kerti bútorok, focilabda, tollas valamint egyéb játékok. A háznál lehetőség nyílik étkezésre önellátóan vagy megbeszélés szerint házias jellegű ételekkel, szalonnasütésre, főzésre a szabadban, grillezésre, gombászásra a háziakkal, melyekről bővebben a lakoma menüpont alatt olvashat. A házhoz nagyobb alapterületű kiépített pince tartozik. A vendégház hőmérséklete nyaranta kellemesen hűvös. A vendégházunkat elsődlegesen több személynek, családoknak, baráti társaságoknak szeretnénk ajánlani.
Környék
Rudabánya (Érc és ásványbányászati múzeum; Rudapitecus lelőhely; Rudabányai-tó, Református templom) Szuhogy (Csorba-kő, Csorbakő vár maradványa) Szendrő (alsó és felső vár; kilátó; Kékfestőház, Iskolatörténeti és Torna múzeum, Református harangláb, Ferences templom, Csáky kastély, forrás barlang) Telekes-völgy, Ördöggát Rakacai-tó Szalonnai templom Martonyi kolostorrom Perkupai tájház Edelényi kastély Csak a szálláshelyedre jellemző specialitások: Túra-, és idegenvezetést vállalunk Szendrőben és környékén. A messzebbre kirándulni vágyókat akár Borsod - Abaúj - Zemplén megye különböző tájain (Cserehát, Aggteleki-karszt, Bükk, Zempléni-hegység) valamint Szlovákia területén, a Gömör-Tornai-Karszton és az Alacsony Tátrában is elkalauzoljuk. A szolgáltatás magába foglalja igény szerint az útvonaltervezést, útvonalleírás készítését, szakképzett túravezető biztosítását, a túrával kapcsolatos adminisztratív teendőket valamint a szervezési feladatokat. A szakképzett idegenvezetők ismertetik a megtekintett útvonalon fellelhető természeti és kulturális értékeket, a kapcsolódó történelmi hátteret, a helyi érdekességeket és hagyományokat. Szendrőtől 6 km-re található a Rakaca-víztározó, amely esetünkben nemcsak a fürdőzésre, hanem a kenuzásra is lehetőséget biztosít a vállalkozó szellemű vendégeknek. Igény szerint a vízre szállás előtt a szükséges alapismeretek oktatását és bemutatását biztosítjuk. A kezdő kenuzókkal még közös a lapátolás. A túrakenuk és a hozzájuk tartozó felszerelések (4 db 3 személyes kenu, 18 db kenulapát, 12 db mentőmellény) gyakorlott kenuzók részére bérelhetők. Elsősorban a Rakaca-víztározón, de igény szerint a Szendrő környékén lévő természetes és mesterséges vizeken történő használatra is. A szolgáltatás igénybevételének alapfeltétele az úszástudás. Északi - Középhegység mesés Gömör-Tornai Karszt vidékén fekszik a Szendrőtől 17 km-re található Szőlősardó nevezetű település. Az egyik helyi gazda mintegy kilenc lovat és csikókat tart udvarában. Lovaikat némi távlovas tapasztalattal és többévnyi túrázással a hátunk mögött képezik úgy, hogy vendégeiknek a legkényelmesebb, legkezelhetőbb lovat adhassák, ezzel is élvezetesebbé téve a náluk töltött időt. Nemcsak pár órás lovaglásra, hanem hosszabb lovastúrákra is van lehetőség, természetesen szakképzett lovasoktatók kíséretével. A Rakacai víztározón, nemcsak a kenuzók, hanem a horgászat szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. Horgászati lehetőség napijegy vagy éves jegy megváltásával lehetséges. A tó jellemző halai a ponty, az amur, a süllő, a csuka, a dévérkeszeg, a karikeszeg és a domolykó.
Feliratkozás a következőre: Cserhát-vidék