A 900 négyzetkilométernyi kiterjedésű vulkanikus eredetű hegységünk a Bükk és a Cserhát között terül el. A hegység egykori arculatát már nagyban átszabták a szerkezeti mozgások és az erózió. A Mátra több részre tagolódik: Nyugat-Mátra (Muzsla 805 m), Magas-Mátra (Kékes 1014 m; Galyatető 965 m); Keleti-Mátra; délen az Alföld felé átmenetet képező Mátraalja, északon pedig a Mátralába dombvidéke. 

Rákóczi túra a Mátrában 1. nap

by kornel on 2020. 12. 12., szo – 18:39

A Rákóczi túrát a Kékes Turista Egyesület hozta létre és tartja karban. A teljesítésért egy nagyon szép fém kitűző jár, amennyiben a túrázó felkeresi mind a 20 érintőpontot, és azt az igazoló füzetben (mely a weboldalról letölhető) megfelelő módon igazolja. A legtöbb helyen ez egy pajzs alakú jelzést jelent, melyben 3 sárga négyzet különböző módon került felfestésre. A többi helyen az igazoló füzetben feltett kérdésekre kell a megfelelő választ megtalálni, és feljegyezni.

Lajosháza

by kornel on 2020. 05. 20., sze – 20:26

A kisvasút lajosházi megállóhelye mellett. Több pad és asztal található itt, vannak tűzrakó helyek. Vizet tudunk a patakból szerezni, és van pottyantós wc is.

Vadkemping a Mátrában

by kornel on 2019. 06. 01., szo – 11:19

Feri cimborámmal még egy februári túrázás alkalmával találtuk ki, hogy amint egy kicsit melegebb idő lesz, elmegyünk valahova vadkempingezni. Ő még sosem próbálta, és az én tapasztalataim sem mondhatók túl soknak, de ez nem szegte kedvünket. A kiszemelt időpont május utolsó hétvégéje, a terület pedig a Mátra.

Panoráma Apartman

Parádsasvár
Panoráma apartmanunkat Parádsasváron a Rákóczi u. 35. szám alatt találja. Ablakaiból, és az udvarról csodás kilátás nyílik a Mátra gerincére, a Kékestetőre. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő remek kikapcsolódást nyújt a tartalmas napok után. A panorámában, vagy a csillagos ég látványában gyönyörködve a forró vízben lazíthatnak. Ugyanitt helyet kapott egy kültéri, hagyományos finn szauna. Az eszközöket csak az épp itt tartózkodó vendégek használják! Akár 2 fő is! Nem kell osztozni az élvezeten!
Környék
A Mátra számos túraútvonala keresztül halad a településen. Kékestető, Galyatető jelzett túraútvonalakon elérhető . Rövidebb körtúrák a falu körül kisgyermekes családok részére is vállalhatóak. A falu számos látnivalót kínál: üvegmanufaktúra, üvegcsiszoló műhelyek, múzeum.

Halháza Vendégház

Vandorbot.hu kedvezmény / élmény

10% szálláshely kedvezmény a weboldalon feltüntetett árakból.
A vendégház egy múltat idéző porta, azokból az időkből,
amikor még az emberek maguk termelték a betevőt. Termesztettek
a kertben, vadásztak a közeli erdőkben, fával fűtöttek,
„masinán” főztek. Amikor a portát a család két kezével
díszített tárgyak díszítették, amihez a hozzávalókat a
környékről gyűjtöttek be… - hiszen akkor még nem volt
internet és TV.
Miben lehet része?:
- csend, nyugalom, madárcsicsergés, szarvasbőgés… egy
szóval: pihenés,
- szalonnasütés az udvaron,
- bográcsolási lehetőség az udvaron,
- 7000m2-es területünkön szabadtéri tevékenységek: faci,
tollas…stb
- magad fűthesz be a szobákban
- kipróbálhatod a masinában sült ételek zamatát.
Környék
A Mátra lábánál helyezkedünk el, a kék túra útvonalon. Közel van hozzánk ezernyi túrázóhely, gyógyfürdő és történelmi városnézés.

Szálas Turistaház

Gyöngyös-Mátrafüred
A Szálas Turistaház a Mátra déli lábánál Mátrafüredtől három, Gyöngyöstől öt kilométerre fekszik a fokozottan védett Szent Anna-tó mellett az erdő közepén. A Mariazellt Csíksomlyóval összekötő Mária Út, illetve a Gyöngyöst Parádsasvárral összekötő Rákóczi jelvényszerző túraútvonalak közvetlenül a ház előtt haladnak el. Jelenleg 7 fő befogadására alkalmas kulcsosház, konyhával és fürdővel rendelkezik, és hamarosan elkészül a nyári konyha is. A hidegebb napokon két cserépkályha biztosítja, hogy a megfáradt, átfázott turisták átmelegedhessenek. A kis erdészház története a mi tudomásunk szerint közel 100 éve indult. Az biztos, hogy az 1930-as években már jól működő gazdaság üzemelt ezen a gyönyörű helyen.
Ajánlott turistáknak, zarándokoknak, vadászoknak vagy azoknak, akik csak a hátuk mögött akarják hagyni a hétköznapok zaját. 2016. szeptember 1- től üzemel a kulcsosházunk.

Vezetett túrákat, sziklamászás, nordic walking és kerékpár túrákat, bortúrát indítunk a vendégeink kérésére felár ellenében.

Kulcsosház révén a teljes házat adjuk ki, 1-4 főig 7.000 Ft/ éj/ ház ( + 2.000 Ft fűtési szezonban) 5-7 főig 10.000 Ft / éj/ ház ( + 2.000 Ft fűtési szezonban)
Környék
Közeli várak: Benevár, Markazi, Kisnánai,
Tavak: Szent Anna- tó, Markazi, domoszlói, gyöngyösi, Cserkő.
Természeti kincsek: Ilona-völgyi vízesés, Tarjánka-szurdok, Hollókő Sziklamászóhely
Extrém: High- Tech Sportok Bázisa Mátrafüred, Oxygén Adrenalin Park Sástó,
Vallásos: Máriácska kegyhely, Gyöngyöspata, Római katolikus templom, Magyarország második leggazdagabb egyházi gyűjteménye a gyöngyösi Szent Bertalan plébániatemplom kincstára.
Egyéb: Mátra Múzeum, Gyöngyösi Állatkert

Mátrakeresztesi Ifjúsági Tábor

Mátrakeresztes
A Mátra nyugati részében fekvő Mátrakeresztes kíváló kiindulópont a túrázók számára. A szállás a befogadóképessége miatt remek színhelye lehet osztálykirándulásnak, csapatépítésnek, legény-, leánybúcsúnak, és egyéb családi vagy céges rendezvényeknek. A falu szélén elhelyezkedő tábor, vadregényes környezete miatt felejthetetlen az ide látogatók számára.
Környék
Rengeteg lehetőség nyílik a környéken a kikapcsolódásra. Számos túraútvonalat lehet bejárni, lovaglás, paintball, kalandpark, a Pásztói Múzeum, horgászat a Hasznosi víztározónál, síelés, stb...
Feliratkozás a következőre: Mátra-vidék