Öt kistájcsoportot magába fogalaló középtáj. A Mecsek-vidék uralkodóan üledékes kőzetekből felépülő dombvidéki, lokálisan alacsony középhegységi táj. Legmagasabb pontja a Zengő (682 m). A Tolnai-dombság arculatát a sűrű völgyhálózat, a lösz lepusztulásával kapcsolatos formakincs és a lejtő tömegmozgások határozzák meg. Legmagasabb pontja az Óriás-hegy (285 m). Baranyai-dombság: egy lösztakaróval fedett észak-déli irányú völgyekkel felszabdalt táj. Villányi-hegység: A környező dombvidékből szigetszerűen kiemelkedő üledékes kőzetekből (mészkő) felépülő hegység. Különleges karsztképződmények a Beremendi- és a Nagyharsányi kristálybarlangok, melyek úgynevezett termálkarsztosodással jöttek létre. Zselic: Csuszamlásokkal és lepusztulásos formákkal tarkított dombvidéki táj. Legmagasabb pontja a Hollófészek (358 m).

Őcsényi Repülőtér

Vandorbot.hu kedvezmény / élmény

Borkóstolás megszervezése, lovaskocsikázás megszervezése
Szekszárdtól 10 km-re, csendes sárközi falunkban, a repülőtér területén 11 db 6 személyes faházban (faházanként 2 db 3 személyes szobával) várjuk a bakancsos turistákat. Gyermek és felnőtt táborozásra, családi kikapcsolódásra, túrázásra kiválóan alkalmas a környék. A Gemenci erdő közelsége, az őcsényi tájház, a sárközi hagyományok megismerése, a közeli lovasudvarházak (Őcsény, Szedres, Mórágy) és a híres szekszárdi borászatok vonzó célponttá tehetik szálláshelyünket. (Őcsény, Külterület 05.)

Igény esetén lovaskocsikázás, őcsényi tájház megtekintése, sétarepülés megszervezése.
Környék
Közeli látnivalók: Gemenci Erdő, Gránátalma Galéria Őcsény, Sárközi Tájház Őcsény, Református Templom Őcsény, Repülőtér Őcsény, Babamúzeum Decs, Természettudományi Bemutatóterem Decs, Bencés apátság romjai Szekszárd, Lösz-szurdik tanösvények Szekszárd, Sötétvölgyi Parkerdő Szekszárd, Bormúzeum Szekszárd, Baka Múzeum Szekszárd, Babits Mihály Emlékház Szekszárd, Irodalom Háza - Mészöly Miklós Múzeum Szekszárd, Mézeskalácsos, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeum Szekszárd, Wosinsky Mór Megyei Múzeum Szekszárd, Augusz-ház és Művészetek Háza Szekszárd, Belvárosi Római Katolikus templom Szekszárd, Tamási Termálfürdő,

Mézeskalács házikó és Könyves ház

Vandorbot.hu kedvezmény / élmény

Erdő-mező kóstoló séta
Kulcsosház. Erdei szállás, címe nincs helyen, a kék háromszög turistajelzés mentén a Jakab-hegyen, a Dél-dunántúli Kéktúra útvonal közelében, Pécstől 6 km-re Cserkút és Kővágószőlős határán. A DDNP Nyugat-Mecsek tájvédelmi körzetben, a Zsongorkő alatt, a természetben magában találtatik, körbe öleli az erdő, a csend, a friss levegő... Gaia, a földanya. Ami van: 7 férőhely, gyertyafény (a Könyvesházban van villany), fűtés sajátkezűleg vaskályhával, kényelmes ágyak ágyneművel, főzés gáztüzhelyen és szabadtűzön, sütés Sumi féle kemencében, főző és tálaló edények, ivóvíz frissen szállítva a faluból, lavór „fürdőszoba", komposzt WC kint, bimbi bent. Ami nincs: zaj, szmog és városi luxus. A közelében lévő Szedres házat lakják, ha igényled, mindenben gondnokként segítenek, telefonod, akkumlátoraid feltöltik .
Környék
Pécs gyalog is elérhető: Ókeresztény sírkamrák Világörökség, Zsolnay negyed, Mecsek Extrém Park DDNP Jakab-hegy Tájvédelmi Körzet vörös homokkő sziklafalakkal, Babás szerkövek, Zsongorkő, Pálos kolostor rom, Fekete kökörcsin, májusban hófehér medvehagyma virágszőnyeg, a közeli falvakban Árpád korból templomok, a Cserkúton lévőben XIV. századi freskók. Római villa, ha szeretnéd lakomával Kővágószőlősön. Orfű, Abaliget, tavak, strandok, barlangok, sárkányhajózás, overallos barlangtúra.

Király vendégház

Vandorbot.hu kedvezmény / élmény

10% kedvezmény a szállásdíjból
Kiadó Abaligeten igényes ház, szabad strandtól 50 m-re,
gyógybarlang bejáratától 100 m-re, frekventált helyen, az
erdőtől mégis csupán néhány lépésnyire, gyönyörű
környezetben. Horgásztó 200 m-re. A községben orvosi
ellátás van, élelmiszerbolt, posta, fagyizó működik.
A ház 6-8 fő számára kényelmesen lakható.
Minimum 3 itt töltött éjszakára érvényes az ajánlat.
A képen látható játszótér 20 m-re, a strand 50 m-re van a
háztól!

Szép kártyát elfogadunk.

Alsó szint:
3 hálófülke, nappali, konyha-étkező, fürdő, 2 wc
A hálófülkék egy személyesek, a nappaliban kihúzható
kanapé igény szerint két személyes fekhelyként is
használható. A konyhában hűtő, mikró, kávéfőző,
edények természetesen vannak. Már lehet tévét is nézni:)

Felső szint: egy nagy szoba franciaággyal, pótágy
elhelyezhető.

A ház 6 fő számára kényelmesen lakható, szükség esetén 8
fő számára tudunk szállást biztosítani, plusz egy rácsos
kiságyat is elhelyezhetünk.Mivel kívülről szigetelve van,
rekkenő hőségben is elviselhető a levegő bent, ha pedig
hűvösebbre fordulna az idő, lehet fűteni is.
Környék
A Dunántúlon, a Mecsek nyugati
részén fekszik. Pécstől kb. 15 km-re északnyugatra,
Orfűtől 2 km-re nyugat-délnyugatra, Okorvölgytől kb. 5 km-re
keletre található. A környék természetvédelmi terület.
Magyarhertelendi termálfürdő 8 km,

Kiserdő Vendégház

Orfű Pécsi-tó részétől nem messze, kb 800 nm területen fekvő, jól felszerelt 70 négyzetméteres vendégházba várom a kikapcsolódni vágyókat. További részletekért nyugodtan érdeklődj a fenti elérhetőségek valamelyikén!
Környék
A környék nevezetességeiről részletes tájékoztatást kapsz az www.orfu.hu weboldalon.

Kilátó Ház

10 éve üzemelő vendégházunk pár éve felújításon esett át. A házat leszigeteltük, fűtését kétféle módon biztosíthatóvá alakítottuk. A vízellátást korszerűsítettük. Esővízről és egy tartályos ivóvizes rendszerről közösen működtetjük, megosztva a mosogatást, mosógépet, WC-tartályok használatát. Gyönyörű környezetben, igényes szálláshelyen várjuk vendégeinket. A ház két szintes. Alsó szinten nappali, konyha, fürdő, terasz található, az emeleten pedig két hálószoba, WC és a legszebb panorámával rendelkező második terasz, amely a tóra néz. A házhoz tartozik egy stég is a Pécsi tavon. Teraszon grillezési lehetőség. Egyedülálló panoráma.
Környék
Az orfűi völgy mélyén folydogáló patak három kis falut font össze, a keleti oldalvölgyekben további két falu települt. A hatvanas években ezt a területet egységes üdülőterületté formálták, amelyet ma Orfű néven ismer az ország. Elsőként a 11 hektár területű Orfűi-tó készült el, ahol fürödni, csónakázni és horgászni is lehet. Az orfűi tórendszer legkisebb tavát az Orfűi Horgászegyesület hasznosítja. A tavat források táplálják, vízminősége kiváló. A tó délkeleti végében találhatjuk a Malommúzeumot. A közel kétszáz éves szárazmalom ma már csak mozdulatlanul állva idézi fel az elmúlt idők őrlési technológiáját. Ugyanebben a malomban 1946-ig működött egy népi olajütő is, amelynek az egyenként közel másfél tonnás tölgyfagerendái ma is valósághűen szemléltetik az olaj sajtolásának folyamatát. 1966-ban jött létre az orfűi tórendszer legnagyobb tava, a 72 hektáron elhelyezkedő Pécsi-tó, a fürdőzök, a horgászok és a vízi sportolók örömére. Jelenleg ez Baranya megye legnagyobb vízfelülettel rendelkező tava. Ezeket követte a 30 hektáros Herman Ottó-tó, ami hal és madár-rezervátum, számos vízimadárfaj mellett élőhelye olyan ritka védett állatnak is, mint például a vidra.

Zrínyi kulcsosház

Boldogasszonyfa, Terecseny
A Zrínyi kulcsosház a Dél-Zselicben, Terecsenyben (Baranya és Somogy megye határán) található, egy volt erdészházból alakították ki az 1980-as években. Terecseny Boldogasszonyfához tartozó kis falu (Terecsenypuszta néven is szerepel), ma már csak kb. 60 állandó lakossal. A kulcsosház a település végén, fenyőfák tövében, egy különálló területen található. Jellemzője a csend, a háborítatlan nyugalom, utána az erdő következik. Igazi "bakancsos" turista szálláshely, két szobában emeletes ágyakkal, cserépkályhás fűtéssel, fa tüzelésű bojlerrel (meleg vizes zuhanyzás), konyhával, szabadtéri tűzrakóval és fedett szabadtéri étkezővel, valamint sátorozási lehetőséggel. Ideális szálláshely gyalogos és kerékpáros turistáknak, valamint családoknak, baráti társaságoknak, akik csendes - egy vagy több napos - kikapcsolódásra vágynak.A kulcsosház a Dél-dunántúli Piros Túra útvonalának egyik bélyegzőhelye is, és innen hat kilométerre vezet a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala.
Környék
A könyéken sok turisztikai érdekesség található:
- Zselici Csillagoségbolt-park (13,5 km-re közúton),
- Bőszénfa, Szarvasfarm, vadaspark és állatkert (3,5 km-re közúton),
- Sasrét, erdei kisvasút ("Zselici csühögő") végállomása, tanösvény, ősbükkös, Kikerics erdei iskola, erdei játszótér, Biedermann vadászkastély (3,5 km turistaúton, 5 km erdészeti műúton),
- Almamellék, erdei kisvasút ("Zselici csühögő") végállomása, kisvasúti és erdészeti múzeum (6 km turistaúton),
- Csepegő-kő (8 km turistaúton),
- Ibafa, pipamúzeum (8,5 km turistaúton),
- Boldogasszonyfa, horgásztó (6 km közúton)
- Szigetvár, Kaposvár 25 km-re

Cseppkő Panzió

Panziónk a Mecsek völgyében a cseppkőbarlang közelében áll. Szobáink kényelmes pihenést biztosítanak a megfáradt vándornak,családi jellege meghitt hangulatot ad. 7 szobába 19 ággyal várjuk vendégeinket. A Panziónk egész évben nyitva áll ,akár egy éjszakás vendégek fogadására is.
Környék
A Mecsek völgyében, a túra útvonalak mentén helyezkedünk el. A cseppkőbarlang és a híres denevérmúzeum a település hírét jelenti.
Feliratkozás a következőre: Mecsek és Tolna–Baranyai-dombvidék