Három tájegységből felépülő középtáj.

Vértesaljai-dombság egy homokos, agyagos üledékekből felépülő gyengén tagolt dombvidék. A Vértes-hegység a Dunántúli-középhegység legegységesebb felépítésű tagja, melynek fő tömegét dolomit alkotja. A hegység északnyugati részén fennsík húzódik, illetve északnyugat-délkelet irányultságú völgyek tagolják. A Velencei-hegység gránitból, északkeleti peremén andezitből épül fel. A hegység területén úgynevezett gránitlepusztulási-formákkal találkozhatunk (gyapjúzsákok, ingókövek--> Meleg-hegy).

Publo Panzió

Az egyidejűleg 54 fő elszállásolására alkalmas panziónk minden igényt kielégítő szobáiban a rendezvényen résztvevők kényelmesen pihenhetik ki magukat. Panziónk wellness-részlegén tágas kialakítású finn szauna és egy kétszemélyes infraszauna található. Akik a méregtelenítés kevésbé megterhelő módját keresik, azoknak pedig rendelkezésükre áll egy gőzfürdő is. A testi-lelki kényeztetéshez és feltöltődéshez masszőrünk vállal lazító, élénkítő, vagy akár sport masszázst is. A wellness-részleg mellett külön jól felszerelt fitneszterem van kialakítva a panzióban. Az aktívabban sportolni vágyók pedig igénybe vehetik kisméretű, műfüves labdarúgó pályánkat is.
Novák ház: alkalmas családi, baráti összejövetelek, céges rendezvények lebonyolítására. 35 fő befogadására alkalmas, 12 fő elszállásolására van lehetőség. Hatalmas kerttel rendelkezik, ami esküvői helyszínként is funkcionálhat. Az udvaron medence és halastó is található.

Bár a város központjában helyezkedik el panziónk és vendégházunk is, azonban zárt udvarának köszönhetően, nyugalomban érezhetik magunkat látogatóink. A Novák ház udvarán medence és tó is található, és a telek a Vértesi Natúrpark természetvédelmi területén elhelyezkedő Csíkvarsai rétre nyílik. Programlehetőségeink egyedülállóak:
- pusztakocsikázás a Vértesi natúrpark területén
- csapatépítő vagy látvány disznóvágás
- Eszterházy-kastély és parkja
- Vadászkápolna
- Gesztner-ház: Vértes változatos élővilágát háromdimenziós életképekben bemutató kiállítás
- fazekasház
- lőportorony
- Vértes Múzeum
Környék
Oroszlánytól délkeletre, Csákvártól északnyugatra, a Kőhányás-puszta közelében, a Vértes hegység erdejében, Kőhányáspuszta és Vértesszentkereszt közt található, egy bokrokkal benőtt 207 méter magas hegy csúcsán az Oroszlánkő várának romjai más néven a Csákvár, Csáki vár.

Margaréta Vendégház

Fehérvárcsurgó
Önálló összkomfortos vendégház 3 szobával,nagy, füves udvarral, parkolóval. Jól megközelíthető,nyugodt környezetben lévő szálláshely.Teljes edény felszereltség a konyhában.
Bográcsozási ill. grillezési lehetőség. Élelmiszerbolt a szomszédban.Pizza rendelés! A kastélypark tőlünk 50 méterre,ahol romantikus séták várnak ránk.
Környék
A falu határában húzódik a Kék túra útvonala. Gaja tájcentrum , víztározó Károlyi kastély felejthetetlen élményt nyújt.

Németh Gyula Kulcsosház

Gánt-Vérteskozma

Vandorbot.hu kedvezmény / élmény

Túravezetés
Kerülj beljebb!
"A csönd nem csupán a természet hangja, hanem a lélek legbensőbb szükséglete ..." Tatiosz

Németh Gyuláról, egyesületünk alapító tagjáról és örökös tiszteletbeli elnökéről elnevezett turistaházunk, 1969-től szolgálja azon kirándulók igényeit, akiknek fontos a gyönyörű természeti környezet, de ott létüket szeretnék komfortosan és kényelmesen eltölteni.
A ház Vérteskozmán természetvédelmi területen fekszik, turaútvonalak keresztezéseiben. A gyönyörű üdülőfaluban Községvédő Egyesület működik, a jelenlegi egységes és harmonikus falukép megőrzése érdekében. Ideális kiindulópontja a Vértes-hegység legszebb ösvényeinek bejárásához, de a Gerecse vagy a Bakony tura útjai is elérhető távolságra vannak. Könnyen megközelíthető innen Várgesztes, Gánt, Csókakő, Majk és még sorolhatnánk a jobbnál-jobb célpontokat.

A Németh Gyula turistaház 10 főnek nyújt kényelmes elhelyezést. A két külön bejáratú szoba és a két független fürdőszoba lehetővé teszi, hogy akár két kisebb társaság is igénybe veheti egyszerre a szállást. Az udvaron saját sátrak felállítására is van lehetőség. Az udvarról közelíthető meg a harmadik akadálymentesített fürdőszoba elsősorban a sátorral érkező vendégeink számára. A konyha minden felszerelést tartalmaz, így nem okoz gondot az önellátó étkezés elkészítése. A turisták mellett, szívesen fogadunk családokat, baráti társaságokat is. Arra is lehetőség van, hogy csak egy pár órás rendezvényre, eseményre veszitek igénybe a házat, ott alvás nélkül.
Gondolj bele mennyivel autentikusabb lenne egy szülinapi parti Vérteskozmán, mint egy "mű" kalandokat biztosító játszóházban.

Ha hozod a hálózsákodat vagy az ágynemű huzatodat, akkor megspórolhatod a mosatási költségeket is! Szívesen segítünk túráid és a napi programod összeállításában is, érdeklődj bátran!
Környék
Vérteskozma ideális kiindulópontja a Vértes-hegység legszebb ösvényeinek bejárásához, de a Gerecse vagy a Bakony tura útjai is elérhető távolságra vannak. Könnyen megközelíthető innen Várgesztes, Gánt, Csókakő, Majk és még sorolhatnánk a jobbnál-jobb célpontokat.
Feliratkozás a következőre: Vértes–Velencei-hegyvidék